Kobi Danışmanlığı
KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükte İşletme) Danışmanlığı, 19.10.2015 tarihli ve 29507 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin Hazırlanması Hakkında Yönetmelik ve 27.11.2007 tarihli ve 26713 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve KOSGEB tarafından belirlenen resmi bir meslektir.
MYK Ulusal Meslek Standardı resmi tanımına göre; KOBİ Danışmanı (Seviye 6), ilgili mevzuat, kalite normları ve hizmet yöntemleri çerçevesinde; KOBİ’lere sunduğu danışmanlık hizmetinin hazırlık sürecini yürüten, KOBİ’lerin mevcut durumunu analiz ederek sorun alanlarını tespit eden, çözüm önerileri getiren, değişim ve/veya iyileştirme alanları için gerekli uygulama süreçlerini geliştiren ve yürüten, yönlendirme ve tavsiyede bulunan, sunduğu hizmetin sürdürülebilirliğini sağlayan, müşteri ilişkilerini yürüten, çalışmalarını iş sağlığı ve güvenliği, çevre koruma önlemleri çerçevesinde sürdüren ve mesleki gelişimine ilişkin faaliyetlerde bulunan nitelikli kişi olarak tanımlamıştır.
KOBİ Danışmanlığı Eğitimi’ne katılarak KOBİ Danışmanlığı Sertifikasına sahip olanlar, KOBİ’lerin mevcut durum analizlerini yapabilme, sorunlarını tespit edebilme ve çözüm önerileri geliştirme becerilerine, yetkinliklerine sahip olacaklardır.
KOBİ Danışmanlığı Eğitimi’ne katılanlar ayrıca, müşteri portföyü oluşturma, verilen hizmetlerin tanıtılması, satış ve pazarlama teknikleri, İnsan Kaynaklarının yönetilmesi, finansal kaynak çözümleri, devlet teşvikleri, destekleri ve hibe imkânlarından faydalanma yöntemlerini de öğrenmiş ve uygulayabilir düzeye gelmiş olacaklardır.
KOBİ Danışmanlığı Eğitimini Alanlar Ne Yapar?
KOBİ Danışmanı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişmesini ve büyümesini sağlar. Genellikle özel sektördeki şirketlerin sorunlarına çözümler geliştirir. KOBİ’lerinin iş geliştirmelerini yapar. Şirketlerin ve kurumların ihtiyaç duyduğu teşvikler, hibeler, destekler ve kredilerle ilgili süreçleri yönetir. İşletmelerin daha verimli çalışmaları için önlemler geliştirir, çözümler sunar.KOBİ Danışmanı, KOBİ olan işletmenin büyük ölçekli işletme olabilmesi için çok yönlü çalışmalar yapar ve fayda sağlar. KOBİ Danışmanları, şirketlerin mevcut durumlarını analiz ederek sorunlarını tespit eder. Yaşanan ve yaşanabilecek sorunlar için çözüm önerileri geliştirirler. KOBİ Danışmanları, işletmeleri malî, idari, dış çevre, rakip ve strateji yönünden analiz eder. Mal ve hizmet üretimlerine yönelik de analiz yaparlar ve analizler sonucunda işletmeyi değerlendirerek hizmet konumlandırması çalışmaları yaparlar. İşletme sahiplerine, hizmet kapsamı belirlemek ve sözleşme düzenlemek gibi konularda da yol gösterici olurlar.
KOBİ Danışmanlığı Eğitimi sayesinde, iş organizasyonu ve iş planı yapmayı öğrenerek İSG ve çevre güvenliğini sağlama, süreç takibi yapma ve çalışma ortamını düzenleme becerilerine sahip olacaksınız. Bunun yanı sıra “KOBİ Danışmanlığı Eğitimi” ile KOBİ’lere hizmet teklifi hazırlama, hizmet süreçlerinin kayıtlarını tutma ve izleme, hizmet kalitesini geliştirme, müşteri ilişkileri ve memnuniyetini sağlama ve ölçme yetkinlikleri ile malî prosedürleri yürütme, öz değerlendirme yapma gibi beceriler de kazanmış olacaksınız.
İlk kez KOBİ Danışmanlığı yapacak olan katılımcılar da tecrübeli Danışmanlar gibi hizmet öncesi hazırlık yapma, KOBİ ile görüşme sürecini planlama, KOBİ’lerle görüşme gerçekleştirme ve KOBİ’lere prensip sözleşmeleri hazırlama konularındaki faydalı ve detaylı bilgiler sayesinde bu alanda yetkinliklerini ve becerilerini hızla geliştireceklerdir.
EĞİTİME KİMLER KATILABİLİR?
Bu alana ilgi duyan herkes Kobi Danışmanlığı Eğitimi’ne katılabilir. KOBİ Danışmanı olmak isteyen, Danışmanlık alanında gelişmek isteyen, Girişimciler, Eğitim Birimlerinde çalışanlar, Yöneticiler, Danışmanlık yaparak gelir elde eden ve yeni bir danışmanlık alanını uzmanlıklarına eklemek isteyen herkes eğitime katılabilir ve eğitim içeriğindeki bilgilerden faydalanabilir.