Yaşam Koçluğu
Koçluk, standartları belirlenmiş ve 29.6.2013 tarih ve 28692 sayılı Resmi Gazete’de duyurulmuş, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından da Meslek Standart Kodu 13UMS0318-6 olarak tescillenmiş bir meslektir.
Koçluk süreci, Koç (coach) ile danışan (coachee) arasında istenen performansa ulaşmak için kurulan planlı bir gelişim süreci ve ilişkisidir. Koçluk süreci, bireylerin var olan potansiyellerini ortaya çıkararak, ulaşılabilir hedeflere ve alternatif seçeneklere odaklanılan bir gelişim ve öğrenme sürecidir.
Resmi Gazete’ de yayımlanan Koçluk tanımına göre; “Koç, ilgili yasal süreçler, kalite normları ve hizmet süreçleri çerçevesinde, koçluk süreçlerinin iş organizasyonunu ve süreç başlatma faaliyetlerini gerçekleştiren, koçluk sürecini yürüten ve bireysel ve mesleki gelişimini sağlayan nitelikli kişidir.”
“Yaşam Koçluğu” ise; ilk kez 1980’li yıllarda ortaya çıkmış ve günümüzde yüksek bilinirliliğe sahip iş dallarının başında yer almaktadır. Bu sebeple “Yaşam Koçluğu Mesleğine” ve “Yaşam Koçlarına” olan ihtiyaç, Yaşam Koçluğu Eğitim Sertifikasyonlarına olan ihtiyacı artırmış ve bu alana ilgi duyan bireylerin bu iş dalında eğitimli ve bilinçli olarak hizmet etme farkını ve şansını elde etmelerini sağlamıştır.
Yaşam Koçu Neler Yapar?
Yaşam Koçluğu, bireylere (danışanlarına) ilişkilerinde, işlerinde, kariyerlerinde, iş arama süreçlerinde, mesleki seçimlerinde, okul ve bölüm seçimlerinde, çevresi, ailesi ve arkadaşlarıyla olan ilişkilerinde kısacası yaşamlarında başarıya ulaşmaları için destek veren, mevcut potansiyellerini en yüksek seviyede kullanmalarını sağlayan bir iş/meslek dalıdır.
Yaşam Koçları ise; bireylerin mevcut durumlarını, içsel potansiyellerini analiz ederek bugünkü durumlarını tespit eder ve gelecekte ne yapmak istediklerine ne yapabileceklerine ve nerede olmak istediklerine odaklanır. Bireylerin hedeflerine ulaşmalarında güvenli ve bilinçli bir köprü görevi görür. Yaşam Koçları, bireyin kendisiyle ve çevresiyle güçlü iletişim kurmasını ve özgüvenini güçlendirmesini sağlar. Bu yolculuk, danışana özel gizlilik ve etik değerlerin korunması prensipleri ile sürdürülür.
Günümüzde politikacılardan bürokratlara, ünlü sporculardan sanatçılara, üst düzey yöneticilerden en alt kademedeki çalışanlara, ebeveynlerden gençlere hatta çocuklara kadar tüm bireyler Yaşam Koçluğu hizmeti almakta ve yaşamlarında faydalandıkları, gelişim ve başarı gösterdikleri bu olumlu süreci memnuniyetle devam ettirmektedirler.
Yaşam Koçluğu Eğitimi Neden Önemlidir?
Yaşam Koçluğu Eğitimi, önemli ve güçlü potansiyele sahip kişisel gelişim ihtiyacını karşılayabilmek için, bireylere verilen desteğin bilinçli, eğitimli ve doğru adımlarla sürdürülebilmesini sağlayan önemli ve faydalı bir eğitimdir.
Bu eğitim, bireylere iş yaşamlarında ve özel yaşamlarında yaşadıkları sorunlarla ilgili ve isteklendirme eksikliklerini giderirken tükenmişlikleri ile ilgili çözüm yolları bulmalarını da sağlar. Yaşam Koçluğu Eğitimi, bireylerin hedeflerini net olarak belirlemede yol haritaları hazırlama yeteneği kazandıran ve yaşamlarındaki kısır döngülerden kurtulmalarını da sağlayan hayatlarının hemen her alanında etkili sonuçlar almalarını sağlayan bir süreç eğitimidir. Yaşam Koçluğu Eğitimi, bireylerin yaşam yolculuğunda doğru karar almasını sağlayan, duygusal zekâ gelişimlerinde önemli rol oynayan ve farkındalık yaratarak kişisel ve mesleki alanlarda güçlenmelerini sağlayan kıymetli bir eğitimdir.
‘Farkındalık’, ‘Hedef Belirleme’ ve ‘Hedefe Ulaşma’ sürecinde Yaşam Koçluğu Eğitimi, eğitimi alan Yaşam Koçu adaylarına, temel koçluk becerilerini kazandırmanın yanı sıra, Yaşam Koçluğu etiklerini, misyonunu, vizyonunu ve bu görevin inceliklerini detaylı olarak öğretir. Bu sayede Yaşam Koçluğu Eğitimi, ulusal ve uluslararası geçerliliğe sahip, Üniversite akrediteli bir Yaşam Koçluğu Sertifikasına sahip olan bireyler yetiştirmektedir.
EĞİTİME KİMLER KATILABİLİR?
“Yaşam Koçluğu” veya “Koçluk” alanlarına ilgi duyan herkes bu eğitimi alabilir.
Kişisel Gelişim alanında kendini geliştirmek ve fark yaratmak isteyenler, Koçluk yapmak ve Yaşam Koçluğu alanında çalışmak, kendilerine yeni iş fırsatları yaratmak isteyenler bu eğitimi alabilirler.
Kariyerlerini geliştirmek isteyenler, hayatlarındaki kısır döngüsüne girmiş sorunları çözmek isteyenler, bu alanlarda bireylere destek olmak isteyenler, insanların hayatlarına doğru süreçlerle dokunarak fayda sağlamak ve insanların başarıları ile mutlu olan bireyler bu eğitimi alabilirler.
Eğitmenler, Psikologlar, Psikolojik Danışmanlar, Rehber Öğretmenler, Öğrenci-Aile İlişkileri, Çocuk-Ergen-Veli İlişkileri konularında uzmanlaşmak isteyenler, Çiftler Arası İlişkiler, Evlilik Danışmanlığı konusunda uzmanlaşmak isteyenler, Sağlık Çalışanları, Yöneticiler, Politikacılar, bürokratlar, Medyada çalışanlar, Oyuncular, Programcılar ve profesyonel Yaşam Koçu olmak isteyenler, antropologlar, sosyologlar, mesleki ve kişisel gelişim danışmanları, kariyer danışmanları, Rehberlik bölümlerinde çalışanlar, kendine popüler ve yeni bir iş alanı oluşturmak isteyenler ve koçluk alanına ilgi duyan herkes bu eğitimi alabilirler.